Koučing

Späť na Blog

Koučing

Ak Vás zaujíma, čo je to koučing a ako vznikol, ste na správnom mieste. V nasledujúcich riadkoch som sa pokúsil zhrnúť to najpodstatnejšie z histórie koučingu a ozrejmiť, čo koučing obnáša a ako asi prebieha koučingové sedenie.

Vo svojej podstate je koučing o systematickom rozvoji ľudského potenciálu, kde kouč sprevádza klienta na ceste za jeho osobným alebo profesijným cieľom. Toto sprevádzanie sa najčastejšie uskutočňuje prostredníctvom transformačných rozhovorov. Špecifikom koučingových rozhovorov je to, že kouč v princípe iba kladie „silné“ otázky. A práve toto je základný rozdiel medzi koučingom a poradenstvom. Kouč teda neradí, ale sprevádza. Absolútne koncentrovaný na klienta a jeho cieľ snaží „čítať medzi riadkami“ a prostredníctvom otázok odhaľuje skryté významy. Ak je koučingový rozhovor skutočne prospešný, klient sám objavuje nové možnosti, ale i bariéry, ktoré je dôležité na ceste k cieľu prekonať. Výsledkom koučingového by mali byť konkrétne, jasne merateľné kroky. Tieto kroky musia nadväzovať na vnútorný potenciál a možnosti klienta. Aby bol koučingový rozhovor úspešný, sú rozhodujúce dva predpoklady – bezchybná koncentrácia kouča a absolútna dôvera klienta.

Stručná história koučingu

Významným míľnikom moderného koučingu bola kniha kapitána tenisového tímu na Harvardskej univerzite W. T. Gallweya The Inner Game of Tennis (1974). Kľúčovou ideou tejto knihy je, že každá hra alebo zápas ak chcete, má dve časti – vonkajšiu a vnútornú. Vonkajšie súťaženie sa vedie s externým oponentom, prekonávajú sa v ňom vonkajšie prekážky. Cieľom vnútorného zápasu je prekonať návyky vlastnej mysle blokujúce vynikajúci výkon. Vnútorný zápas však netreba brať doslovne. Gallwey iba nabáda ku koncentrácii na prítomný okamih. To je to, čo myseľ skutočne posilňuje. Naopak myšlienky možného neúspechu myseľ ochromujú. Gallwey sa intenzívne zaoberal meditáciou a princípy neposudzujúceho pozorovania (mindfulness – prelinkovať na článok o mindfulness) sú v jeho Inner Game kľúčovými.  Gallwey bol jedným z prvých, ktorý poukázali na možnosti univerzálneho uplatnenia koučingových metód. Postupom času totiž začal viesť skôr amerických biznismenov, než športovcov.

V osemdesiatych rokoch začali v USA a Veľkej Británii vznikať už prvé spoločnosti poskytujúce individuálne a obchodné koučingové služby. Koučovaním sa už v tom čase zaoberala aj veda a vznikli tiež prvé psychologicko-konzultačné firmy zaoberajúce sa koučovaním. V roku 2000 vzniká v rámci psychológie špecifická disciplína – koučingová psychológia, rozšírená predovšetkým vo Veľkej Británii a Austrálii.

Bezpochyby najvýznamnejšou koučingovou organizáciou je ICF – International Coach Federation. ICF vznikla v roku 1995 a jej hlavnou náplňou je udržiavanie a podpora profesionality v koučovaní. Táto organizácia zadefinovala aj Etický kódex kouča, ktorý je povinný dodržiavať každý profesionálny kouč. Etický kódex ICF definuje koučing ako partnerstvo s klientmi v myšlienky-vyvolávajúcom a tvorivom procese za účelom maximalizácie ich osobného a profesného potenciálu.

Individuálne sedenie

V prípade, že vo Vás tieto informácie vzbudili záujem a chceli by ste si dohodnúť koučingové sedenie, neváhajte ma nezáväzne kontaktovať .

Zdieľajte tento príspevok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Späť na Blog